0.1 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalIncendiu la Electrocarbon

Incendiu la Electrocarbon

OLT. Oraşul Slatina a fost poluat, încă o dată, ieri, cu fum gros şi negru de la SC Electrocarbon SA. Din nou, una dintre instalaţiile societăţii, autorizate de Agenţia Regională de Protecţia Mediului din Craiova sub Directivele europene IPPC (impact semnificativ asupra mediului) şi Seveso (pericol de catastrofe la accidente industriale), a cedat şi a luat foc.
Nici un reprezentant al societăţii nu a venit în faţa reprezentanţilor mass-media, pentru a explica ce se întâmplă. Dimpotrivă, angajaţii firmei de pază au fost „asmuţiţi“ pe ziarişti şi cameramani, ca la fiecare dintre evenimentele anterioare similare, cu ordinul de a-i ţine la depărtare şi a-i împiedica să filmeze sau să fotografieze ceva.

„A fost pericol de explozie“

Maiorul Cristian Croitoru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a ieşit ieri la prânz din dispozitivul de intervenţie aflat în societate şi a făcut declaraţii de presă. „A fost pericol de explozie. În condiţiile în care nu interveneau pompierii civili ai societăţii exista, într-adevăr, pericol de explozie“, a declarat reprezentantul ISU.
El a mai spus că pompierii militari au intervenit cu două autoutilitare, alături de pompierii civili din SC Electrocarbon SA – cu trei autoutilitare – şi cei de la SC Alro SA, cu o autospecială. „Incendiul s-a manifestat la o instalaţie tehnică de filtrare, într-o secţie de coacere“, a afirmat Cristian Croitoru. Acesta a anunţat că, după finalizarea intervenţiei, cercetările vor continua. Inspectoratul a fost solicitat să intervină alături de pompierii de la SC Alro SA, cea mai apropiată societate de locul incendiului şi direct vizată de o eventuală catastrofă, după încercarea eşuată a pompierilor civili din Electrocarbon de a stinge focul.
„Din primele cercetări, incendiul a fost generat prin autoaprinderea gudronului depus în interiorul tubulaturilor instalaţiei tehnologice. Nu au fost victime“, se arată într-un comunicat de presă al ISU Olt.

Dezbatere publică de mediu la sfârşitul lunii

Nici reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi nici angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului nu au ajuns ieri, până la prânz, la Electrocarbon.
„Ştim despre eveniment încă de dimineaţă. Incendiul s-a produs la un cuptor Ried Hamer de gudronare, care face parte din instalaţia autorizată IPPC de către ARPM din Craiova, până în 2010, pentru activitatea de electrografitare“, a declarat la prânz şeful comisariatului, Florin Homorean. Un echipaj de comisari se afla în acel moment, potrivit comisarului-şef, cu Laboratorul de determinări al APM, la sediul societăţii Ancorad, de pe strada Depozitelor.
„Colegii mei de la APM sunt la o societate pe strada Depozitelor, cu Laboratorul şi comisari de la gardă, în baza unei sesizări verbale. Nu li s-a permis însă accesul în unitate pentru prelevarea de probe de pulberi“, a confirmat Marius Popa, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, spusele lui Homorean.
Pe 31 octombrie, Electrocarbon va organiza cu ARPM o dezbatere publică referitoare la evaluarea îndeplinirii măsurilor de protecţie a mediului în vederea continuării activităţii de producere a carburii de siliciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS